TERUG NAAR HOOFDSCHERM
Materiaal en technisch onderzoek
The LCA Centre zorgt dat klanten de samenstelling van de verpakkingen die ze aanbieden begrijpen en weten welke claims zij hierover kunnen maken. Hiervoor beschikt The LCA Centre over een forensisch laboratorium met geavanceerde instrumenten (zoals FTIR, XRF, DSC en Raman), waar diverse praktische testen uitgevoerd worden, beheerd door een team van hoogopgeleide verpakkings-ingenieurs en chemici.
Voor toekomstbestendige verpakkingen is het essentieel om de samenstelling, verwerking en functionaliteit van verpakkingen op basis van nieuwe materialen en/of systemen te begrijpen. Ook wanneer een verpakking zich anders gedraagt op een machine dan gebruikelijk, geven deze instrumenten inzicht in de oorzaak daarvan.
Lees hier
verder over de
aankomende wet-
en regelgeving.









Levenscyclusanalyse van verpakkingen
The LCA Centre is gespecialiseerd in het uitvoeren van LCA’s voor verpakkingen, vooral voor voedselverpakkingen. Maar ook steeds meer bedrijven in de cosmetica- en farmaceutische industrie maken gebruik van deze analyses.
Bij het maken van een levenscyclusanalyse (LCA) van een verpakking is het belangrijk om alle benodigde gegevens te verzamelen. The LCA Centre beschikt over een laboratorium met alle instrumenten die nodig zijn om verpakkingen en materialen te onderzoeken, waarmee ontbrekende informatie aangevuld wordt. Omdat LCA’s ingewikkeld zijn en veel technische kennis vereisen, werken er bij The LCA Centre experts met de juiste opleiding, die precies weten hoe verpakkingen en materialen moeten worden onderzocht.
Voorbereiding op toekomstige wetgeving
De regels rondom verpakkingen veranderen snel. Verpakkingen moeten niet alleen voldoen aan de huidige wetgeving, maar ook toekomstbestendig zijn. Om zo vroeg mogelijk op de hoogte te zijn van ontwikkelingen is The LCA Centre nauw betrokken bij de besluitvorming in de EU en actief lid van de International Association of Packaging Research Institutes (IAPRI).
Door deze kennis proactief te delen met klanten en Paardekooper krijgen zij de benodigde inzichten om zich hierop voor te bereiden. En door deze informatie op te nemen in de LCA-studies helpen we ook bij het maken van investeringsbeslissingen.
René Klaassen
Strategisch Inkoper
‘In mijn rol is The LCA Centre van groot belang richting leveranciers. Als ik een leverancier met The LCA Centre laat kennismaken is dit direct een ‘trigger’ om ze scherp te houden. We laten zien over welke apparatuur we beschikken om bijvoorbeeld content of afwijkingen in het materiaal vast te stellen. Hierdoor garanderen we richting de klant dat het product voldoet aan zijn of haar eisen.’
Jacco van Dijk
Inkoopdirecteur
vult aan:
‘Bij een specifieke case van een leverancier kregen we te maken met ‘component costing’. Door onderzoek van The LCA Centre ontdekten we dat er gebruik werd gemaakt van goedkope vulstoffen. Hierdoor konden we de werkelijke kosten van het product beter inschatten en de onderhandelingen met de leverancier met een sterke onderbouwing aan gaan. In een concurrerende verpakkingsmarkt zijn dergelijke inzichten essentieel.’
Gerard de Niet
Senior Trader Agri
‘De markt voor hoekprofielen is erg concurrerend en de kwaliteit varieert vaak. Hoekprofielen worden meestal verkocht op basis van een gewicht of dikte, terwijl de daadwerkelijke kwaliteit van een hoekprofiel te meten is aan de hand van de breekkracht uitgedrukt in Newtons. Samen met The LCA Centre hebben we een protocol ontworpen om de breekkracht te testen. Onze klanten zijn erg blij met dit inzicht. The LCA Centre biedt deze test ook aan onze concurrenten aan, zodat er een gelijk speelveld is en klanten inzicht hebben in de kwaliteit van de door hen gekochte hoekprofielen.’
Dr. Alan Campbell
Technisch Directeur van The LCA Centre
‘We worden veel gevraagd om onze kennis te delen. Afgelopen jaar gaven we bijvoorbeeld presentaties aan brancheverenigingen als Food Packaging Association, Verskenners, Metal Packaging Association, International Fresh Produce Association, IAPRI en KIDV en retailers zoals Tesco, Lidl USA, Edeka, Morrisons, AH, Waitrose, Marks & Spencer, Asda, Lidl Germany en Albertsons. Ook delen we onze kennis graag met de volgende generatie specialisten, zo verzorgden we gastcolleges voor de Universiteiten van Utrecht, Gent en Nijmegen.’
Verpakkingsadvies
The LCA Centre adviseert bedrijven hoe ze hun verpakkingen kunnen verbeteren. Bijvoorbeeld door het aanpassen van het ontwerp om verpakkingen functioneler en duurzamer te maken. Ook hanteren steeds meer bedrijven eigen LCA-tools en krijgen zij verschillende LCA-studies vanuit leveranciers. Onze experts helpen daarom steeds vaker met het interpreteren van meerdere LCA-studies voor dezelfde verpakkingssoort. Er zal nooit één enkele LCA-methodologie voor verpakkingen zijn, dus leren we besluitvormers op het gebied van verpakkingen om hiermee om te gaan.
Merel de Vries
Adviseur Duurzaamheid Horti
‘The LCA Centre heeft ons team geholpen door het maken van impactberekeningen voor bloemenhoezen, waardoor we nu nauwkeurige en betrouwbare gegevens met onze klanten kunnen delen. Op basis daarvan heeft The LCA Centre een praktische tool ontwikkeld waarmee we voor verschillende maten van dezelfde bloemenhoes de impact in beeld kunnen brengen. Daarnaast ondersteunt The LCA Centre ons team ook door de materiaalsamenstelling van producten, die bijvoorbeeld beweren plasticvrij te zijn, te analyseren. Hiermee kunnen we bepalen of deze claims correct zijn, voordat we ze communiceren.’
Aan het begin van deze eeuw merkte Paardekooper dat er steeds meer zorgen waren over de impact van verpakkingen op het milieu. Veel bedrijven kozen in die tijd voor ‘groene’ alternatieven, maar Paardekooper ontdekte al snel dat het kiezen voor een ander materiaal niet altijd de milieubelasting van de verpakking verminderde. Omdat het belangrijk is om de milieu-impact te kunnen meten, besloot Paardekooper samen met de Nederlandse organisatie Natuur & Milieu om een LCA methode te ontwikkelen specifiek voor het meten van de milieu-impact van verpakkingen. Zo ontstond The LCA Centre, een zelfstandig onderdeel binnen Koninklijke Paardekooper Group, die verpakkingsgerelateerd advies geeft aan overheden, NGO’s en academische instellingen en de verpakkingsindustrie.
Zowel voor Paardekooper zelf, als voor externe partijen houdt The LCA Centre zich vooral bezig met het maken van LCA studies, materiaal en technisch onderzoek, het geven van verpakkingsadvies en het verkrijgen van inzicht in toekomstige wet- en regelgeving. We geven graag wat meer inzicht in deze vier diensten en hun toegevoegde waarde voor Paardekooper en andere organisaties.
‘Aan het begin van deze eeuw merkte Paardekooper dat er steeds meer zorgen waren over
de impact van verpakkingen op het milieu.’
The LCA Centre:
onze onmisbare link met de wetenschap


