TERUG NAAR HOOFDSCHERM
In 2024 gaven onze collega’s interne trainingen over de afvalbeheersbijdrage (ABB) en SUP.
Deze trainingen werden goed bezocht en onze collega’s gaan met de meest up-to-date informatie op pad om onze klanten te informeren.
Update per EU wet in ontwikkeling

FCM&A
(Food Contact Material & Articles Regulation)
Beschrijving: Materialen en artikelen die in contact komen met voedsel (FCM&A), zoals verpakkingen, bakjes of serviesgoed, kunnen hun bestanddelen overdragen aan voedsel, wat de chemische veiligheid en de kwaliteit (smaak, geur, uiterlijk) kan beïnvloeden. De EU-wetgeving inzake FCM&A is erop gericht dit aan te pakken door de veiligheid van verschillende stoffen die worden gebruikt bij de vervaardiging van FCM&A te beoordelen. Onlangs heeft de Europese Commissie een verbod aangenomen op bisfenol A (BPA) en andere bisfenolderivaten in FCM&A. Voor de meeste producten zal er een overgangsperiode van 18 maanden zijn. Voor vernissen, coatings en professionele productiemiddelen is de overgangsperiode vastgesteld op 36 maanden.
Paardekooper monitort en stuurt proactief op Documents of Compliance van alle voedselcontactmaterialen ondersteund met een dashboard, om de veiligheid van voedselcontactmaterialen te waarborgen.
GPSR
(General Product Safety Regulation)
Beschrijving: Het doel van de GPSR is om de gezondheid en veiligheid van consumenten te waarborgen en ervoor te zorgen dat consumenten voldoende middelen hebben om hun recht op gezondheid en veiligheid af te dwingen. Dit wordt bereikt door regels vast te stellen voor de veiligheid van consumentenproducten die op de EU-markt worden geplaatst of beschikbaar worden gesteld. De maatregelen onder de GPSR zijn van toepassing sinds 13 december 2024.
Door het bijhouden van alle productdata kan Paardekooper hierin voorzien.
CBAM
(Carbon Border Adjustment Mechanism)
Beschrijving: De CBAM (Carbon Border Adjustment Mechanism) is het instrument van de EU om ‘een eerlijke prijs te stellen voor de koolstof die wordt uitgestoten tijdens de productie van koolstofintensieve goederen die de EU binnenkomen, en om schonere industriële productie in niet-EU-landen aan te moedigen.’ Een overgangsfase loopt van 2023-2026 waarin alleen rapportageverplichtingen van toepassing zijn. Vanaf 2026 treedt het permanente systeem in werking waarbij financiële betalingen moeten worden gedaan.
Uiteraard rapporteert Paardekooper de vereiste data, in voorbereiding op de daadwerkelijke inwerkingtreding.
CSDDD
(Corporate Sustainability Due Diligence Directive)
Beschrijving: De CSDDD heeft als doel duurzame en verantwoordelijke bedrijfsvoering te bevorderen in de waardeketens van bedrijven. Dit wordt bereikt door verplichtingen op te leggen aan bedrijven die onder de richtlijn vallen om milieu- en mensenrechten due diligence uit te voeren en een klimaattransitieplan aan te nemen dat in lijn is met de doelstellingen van het Parijs Akkoord. De tijdlijn wordt momenteel heroverwogen in het Omnibus-voorstel.
Naast het werken aan social compliance via amfori BSCI heeft in 2024 een groep studenten onderzoek gedaan naar de risico’s in onze keten. Met hun resultaten bouwen we verder om onze klanten die moeten voldoen aan CSDDD zo goed mogelijk te ondersteunen.
CSRD
(Corporate Sustainability Reporting Directive)
Beschrijving: De CSRD versterkt en standaardiseert de regels met betrekking tot duurzaamheidsrapportage in de EU, waarbij een reeks aspecten op het gebied van milieu, samenleving en governance (ESG) wordt behandeld. De eerste bedrijven zullen de nieuwe regels moeten toepassen in het boekjaar 2024 voor rapporten die in 2025 worden gepubliceerd. De tijdlijn voor niet beursgenoteerde bedrijven zoals Paardekooper wordt momenteel heroverwogen in het Omnibus-voorstel.
Paardekooper heeft drie duurzaamheidsverslagen gepubliceerd in voorbereiding op de CSRD. Hiermee hebben we ervaring opgedaan voor het eerste verplichte rapport dat volgend jaar uitkomt.
EUDR
(EU Deforestation-free Regulation)
Beschrijving: De EUDR heeft als doel de impact van de EU op wereldwijde ontbossing en bosdegradatie, die verband houdt met de productie van specifieke grondstoffen en sommige daarvan afgeleide producten, te verminderen. Producten die in de EU op de markt worden gebracht of vanuit de EU worden geëxporteerd, moeten vrij zijn van ontbossing, legaal geproduceerd zijn en vergezeld gaan van een passende documentatie waarin dit bewezen wordt, ook wel een due diligence-verklaring genoemd. Na een recente uitspraak van de Europese Commissie worden de maatregelen vanaf 30 december 2025 van kracht in plaats van 30 december 2024.
De brancheorganisatie NVGP/Verpakkingsunie voert gesprekken met het Ministerie van LNV, NVWA en de politiek om acceptatie te verkrijgen voor NGO's met een wereldwijd ketenborgings- en risicoanalysesysteem. Er wordt samengewerkt met de FSC-organisatie om een passend systeem voor de verpakkingsgroothandel te ontwikkelen. Daarnaast worden de inkoopafdelingen van beide divisies begeleid om het beleid ‘100% FSC-gecertificeerde artikelen’ van Paardekooper te realiseren.
GCD
(Green Claims Directive)
Beschrijving: De GCD heeft als doel de preventie van valse en misleidende vrijwillige milieuclaims in B2C commerciële praktijken te versterken door voorwaarden te stellen voor onderbouwing, verificatie en communicatie van dergelijke claims. Hoewel de EU-wetgeving nog in ontwikkeling is, begint de markt al te reageren op de intentie om greenwashing tegen te gaan.
Bij Paardekooper zijn we zorgvuldig met wat we onze klanten beloven. Als een klant een aankoopbeslissing wil baseren op gegevens over milieu-impact, werken we samen met The LCA Centre, dat uitgebreide en robuuste, peer-reviewed LCA-studies maakt op basis waarvan zij helpt milieuclaims te verdedigen.
PPWR
(Packaging and Packaging Waste Regulation)
Beschrijving: De PPWR heeft als doel de hoeveelheid verpakkingen en verpakkingsafval aanzienlijk te verminderen, hergebruik en recycling te bevorderen en daarmee de circulaire economie te versterken. Daarnaast streeft het ernaar het gebruik van gerecycled plastic te stimuleren door een markt te creëren voor hoogwaardige secundaire grondstoffen. De wet treedt in werking op 12 augustus 2026. Sommige maatregelen zullen onmiddellijk van toepassing zijn (dus vanaf 12 augustus 2026), terwijl andere geleidelijk worden ingevoerd in de daaropvolgende jaren.
Paardekooper zoekt op verschillende manieren naar producten die aan de PPWR voldoen, zo introduceerden we transparante bloemenhoezen met 70% en zelfs 97% gerecycled content en bieden we verschillende reuse systemen aan om de klant alternatieven te bieden voor producten die straks niet meer toegestaan zijn.
SUPD
(Single Use Plastics Directive)
Beschrijving: De SUPD heeft als doel de impact van bepaalde wegwerpplastic producten op het milieu en de volksgezondheid te voorkomen en te verminderen. Daarnaast streeft het ernaar de overgang naar een circulaire economie te bevorderen. Dit wordt bereikt door het invoeren van marktbeperkingen, doelstellingen voor consumptiereductie, verplichte gerecyclede inhoud in PET drankflessen en uitgebreide producenten-verantwoordelijkheidseisen. Terugkijkend op de inwerkingtreding van de SUPD in 2019, wordt deze nu beoordeeld door de Europese Commissie.
Paardekooper biedt herbruikbare alternatieven, plasticvrije alternatieven en bekers met goedgekeurde recyclingstromen. Daarnaast controleert The LCA Centre of of producten die plasticvrij claimen te zijn dit ook daadwerkelijk zijn.
Van de Single Use Plastics Directive, tot de Corporate Sustainability Reporting Directive, het zijn allemaal Europese wetgevingen die aangenomen of in ontwikkeling zijn, en die voor ons en onze sector van belang zijn. Je leest er hier meer over.

De toekomst van verpakken
Tijdens een bijeenkomst van Royal Flora Holland, voor kwekers van potplanten, deelden we onze inzichten over de toekomst van duurzaam verpakken, en de wetgevingen die hierbij een rol gaan spelen.
Zo bespraken we (aankomende) wetgevingen als de Packaging and Packaging Waste Regulation (PPWR), de Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD), en de Green Claims Directive. We gaven de aanwezigen praktische tips en voorbeelden van verpakkingsopties die binnen deze nieuwe richtlijnen inzetbaar zijn.
