‘We hebben als beleid dat ons assortiment geen door de wet verboden artikelen bevat. We zijn daarom op 1 juli 2022 toen dit bekend werd direct gestopt met de inkoop en levering van PFAS houdende artikelen. Een terecht besluit, maar zeker niet zonder gevolgen. Er waren veelal geen alternatieven voor de PFAS houdende producten beschikbaar. Dit betekende dat we onze klanten met een flinke uitdaging opzadelden door niet te leveren. Juist in een periode dat als gevolg van Covid-19 omzetten in de horeca nog fragiel waren. We hadden veel uit te leggen en tot vandaag de dag merken we de gevolgen van onze beslissing. Maar als je de ambitie hebt om dé duurzame voorloper te zijn, moet je de consequenties die erbij horen ook dragen’.
Lyanne Paardekooper
Paardekooper neemt een moedig besluit.
SUP-wetgeving: minder wegwerp, meer hergebruik.
Afvalbeheerbijdrage
De Nederlandse regering gaat de strijd aan met zwerfafval door het gebruik van plastic wegwerpproducten aan banden te leggen via de SUP-wetgeving. Vanaf 1 juli 2023 komt er een verbod op het gratis verstrekken van plastic-bevattende wegwerpbekers en maaltijdverpakkingen voor consumptie onderweg.
Sneller dan verwacht ging per 1 juli 2022 het verbod in op het gebruik van PFAS in voedselverpakkingen. Er was geen overgangsperiode en er werd direct gehandhaafd op het verbod. Alternatieven waren nauwelijks nog voorhanden. Dit heeft uiteraard onze volle aandacht gehad en in samenwerking met onze partners hebben we goede alternatieven ontwikkeld en gesourced. Met veel vertrouwen kunnen we onze klanten tegemoet treden met onze nieuwe Bagasse lijn, Ersatz zakken en vellen voor snack en koek en voedselverpakkingen van karton.
Verbod op gebruik PFAS
De uitvoering van de afvalbeheerbijdage vanuit Stichting Afvalfonds is veranderd per 1 januari 2023. De wettelijke wijzigingen hebben invloed op de gegevens die onze klanten aan het Afvalfonds Verpakkingen moeten verstrekken en vraagt mogelijk om een aanpassing van de verpakkingsadministratie. In 2022 besteedden wij veel aandacht hieraan om onze klanten hierover zo goed mogelijk te informeren.
Niels Remmerswaal Programma manager KPG
Kinderboekenweek Gi-ga-groen! Wat moet je na gebruik met een verpakking doen?
Om kinderen bewust te maken van afval in hun omgeving en enthousiast te maken om mee te doen, creëerden we een bingokaart met artikelen die in zwerfafval voorkomen. Veel van onze collega’s trokken er met het gezin op uit. Gewapend met afvalzakken, grijpers én de ‘zwerfie bingokaart’. Zo maken we samen de wereld een stukje schoner en leren we kinderen van jongs af aan dat afval niet op straat hoort.
In 2022 deden wij mee aan World Clean Up Day. Collega’s en andere geïnteresseerden konden gratis ‘no time to waste’ PowerSterko afvalzakken aanvragen om daarmee zwerfafval op te ruimen.
Deelname World Clean Up Day 2022
Daarom geven we sinds 2021 RESPECT trainingen aan onze collega’s. De training werd in 2022 door ruim 220 collega’s gevolgd. We leren wat RESPECT voor onze organisatie betekent en waarom we dit doen. Aan de hand van onze assortimentsindeling laten we zien hoe we dit doen. Maar we zijn ook realistisch: we hebben nog een lange weg te gaan en daar is ieders hulp hard bij nodig. Ons doel is dat het voor iedereen duidelijk wordt welke bijdrage zij zelf dagelijks kunnen leveren aan de duurzame ambitie van onze organisatie.
Voor interne scholing van onze collega’s hebben we ons online platform ‘Paardekooper Academy’.
PK Academy
Medewerkers kunnen kiezen uit een ruim aanbod van trainingen (digitaal en fysiek). We bieden zelf ontwikkelde trainingen aan over onze eigen producten, processen en systemen en algemene trainingen, waaronder Excel vaardigheden en Feedback geven. Op deze manier maken we kennis breed beschikbaar en delen we kennis met elkaar. De Academy wordt door 523 van onze collega’s gebruikt, waarbij er 98 verschillende e-learnings gevolgd werden. 22 trainingen werden intern verzorgd door Paardekooper.
Duurzaamheid is een mindset. Een haalbare duurzaamheids-strategie is een gedragen duurzaamheidsstrategie.
EDUCATION INTERN
RESPECT training
De huidige en aankomende wetgeving versnellen de transitie naar duurzamer verpakken. Ontwikkelingen waar we volledig achter staan, maar die niet altijd eenvoudig zijn. Het speelveld van verpakkingen wordt hierdoor steeds complexer. Verpakken wordt meer en meer een vak van experts. Een rol die ons op het lijf is geschreven. Aan ons de taak om onze klanten mee te nemen in al deze ontwikkelingen door hen proactief te informeren over de belangrijkste ontwikkelingen.
Verpakkers van de toekomst
We besteden graag aandacht aan kennisdeling met de volgende generatie verpakkers. Studenten van de opleiding Product Design van de Hogeschool van Amsterdam bezochten in september 2022 Paardekooper Experience. Voor het vak Verpakkingstechnologie moesten zij een ontwerp maken voor het verbeteren van kunststof voedselverpakkingen in opdracht van verschillende bedrijven.
Het speelveld van verpakkingen wordt steeds complexer. Er komt steeds meer wetgeving op onze sector af. Als bedrijf proberen we ons zo goed mogelijk voor te bereiden op de toekomst.
VAK VAN EXPERTS
We nemen onze klanten mee in al deze ontwikkelingen door hen proactief te informeren over de belangrijkste ontwikkelingen.
‘We helpen onze klanten bij complexe verpakkingsvraagstukken, onder andere als gevolg van veranderde wet- en regelgeving. Pas als je weet wat er daadwerkelijk speelt, kun je de juiste koers bepalen.’
Zero Waste cup voor slimme koffie to go
De Zero Waste Cup is het perfecte alternatief voor single-use wegwerpbekers voor bijvoorbeeld koffiezaken, pretparken en evenementen. Klanten betalen voor de Zero Waste Cup statiegeld. Dankzij de unieke QR-code op de beker en innovatieve technologie verloopt de afhandeling hiervan volledig digitaal. Paardekooper levert de beker én de slimme technologie die onze klanten overal en altijd inzicht en overzicht biedt.
• 100% recyclebaar. • Digitaal statiegeld systeem. • CO2 footprint al na 2e keer gebruik lager dan normale koffiebeker. • Goede isolerende werking.
Herbruikbare shopper voor de Bijenkorf
Voor de Bijenkorf ontwikkelden we een herbruikbare shopper gemaakt van gerecycled plastic als alternatief voor hun grote papieren tas. We hebben verschillende materialen onderzocht, waarbij we ook rekening gehouden hebben met de verwerkbaarheid en praktische eisen waaraan de verpakking moet voldoen. De milieu-impact van de verschillende materialen is bepaald op basis van een LCA en overall gezien blijkt de shopper van gerecycled plastic in deze situatie de beste keuze:
• Voor de productie van de r-PET shopper is in vergelijking met de voorgaande papieren shopper de helft minder water nodig. • Na 3 keer hergebruik is ook de CO2-uitstoot lager dan de grote papieren shopper.
Next Gen Bucket duurzame bloemenemmer
Samen met onze leverancier hebben we de ‘Next Gen Bucket’ ontwikkeld; een toekomstbestendig alternatief voor de reguliere zwarte bloemenemmer. We stimuleren onze klanten om gebruikte bloemenemmers mee retour te geven ter recycling. In 2022 hebben ruim 37 klanten samen 1.010.318 kg emmers ingeleverd die opnieuw voor productie gebruikt konden worden.
• Gemaakt van 25% minder plastic en toch net zo sterk en stabiel als zijn zwaardere voorgangers. • Gemaakt van 100% gerecycled PP. • Mono plastic dus 100% recyclebaar. • 47% minder energieverbruik in vergelijking met traditionele productiemethodes. • 26% reductie van de CO2-footprint.
Zonder kennis geen impact
CartoPaper aardappelverpakking Tuinderij Waog
8/11
EDUCATION
EDUCATION
Naast het verkopen van verpakkingen, leveren we waarde in de vorm van (pro)actief advies en kennisdeling. Kennis is ons belangrijkste bezit. Daarom investeren we volop in educatie. In het belang van onze eigen ontwikkeling én dat van onze mensen en klanten. Van wet- en regelgeving en innovatieve technologieën tot consumententrends en marktontwikkelingen.