De opvouwbare Eco Flowerbox / FECT® - hét duurzame alternatief voor de kartonnen bloemendoos - is speciaal ontworpen voor bloemen en planten die op een Deense kar vervoerd worden.
De box is gemaakt van 100% gerecyclede kunststof en wordt na de levensduur van circa 7 jaar opnieuw gerecycled tot een nieuwe box.

Team Circular Business informeert ondernemers en verenigingen in de Hoeksche Waard over het verbod op wegwerpbekers

‘Ons doel voor
2024 is dat alle functioneel betrokken medewerkers zich (mede) verantwoordelijk voelen om van hergebruik een succes te maken en achter deze verandering staan.’

‘Een organisatie verduurzamen en herbruikbare systemen introduceren, is continu twee stappen vooruit zetten en dan een terug. Maar uiteindelijk kijk je terug op het jaar en is er veel gedaan. Stilstaan is voor ons geen optie.’

TERUG NAAR HOOFDSCHERM

Het Circular Business Team is dé aanjager die
de overgang van wegwerpverpakkingen naar herbruikbare verpakkingen mogelijk maakt. 

De sturende dan wel stimulerende invloed van de overheid zou ik wel willen versnellen. Denk aan de implementatie en handhaving van de PPWR wetgeving, maar ook stimulerende maatregelen, subsidies en ‘gemak’ voor onze klanten vanuit gemeentes, de Rijksoverheid of bijvoorbeeld Verpact. Niet alleen kosten en wetgeving, maar vooral hoe maken we het ondernemers makkelijk om voor hergebruik te kiezen. Dit helpt om de urgentie en haalbaarheid van herbruikbare totaaloplossingen te vergroten bij onze klanten.

Urgentie en haalbaarheid vergroten

Het leukste en meest verrassende van circulaire totaaloplossingen is het steeds denken vanuit alle betrokkenen in de keten. Hoe is iets voor een consument of eindklant? Hoe is iets voor onze klant? Hoe werkt iets voor een ketenpartner? Hoe houden we het hele systeem simpel, toegankelijk en betaalbaar en hoe realiseren we de laagste milieu-impact? Het is een soort puzzel, die voor elke situatie net weer anders is.

Nu worden herbruikbare verpakkingsoplossingen vaak gezien als ‘gedoe’, of als ‘een project’. In mijn ideale wereld is het bestellen van een herbruikbare oplossing net zo makkelijk als het bestellen van een wegwerpverpakking.

Ik wil graag de wereld een beetje beter maken door het verduurzamen en transformeren van bestaande businessmodellen naar schaalbare hergebruik oplossingen met aantoonbare milieu-impact. In mijn privéleven vertaalt zich dat in het omarmen van tweedehandskleding, interieur of cadeaus. Ik hoop zo ook lokaal een ‘mini-trend’ rondom een duurzamere levensstijl te creëren.

Elske Schotte,
Group Manager Circular Business

Bestelgemak

We werken er naar toe om steeds meer van onze omzet te halen uit ons herbruikbare aanbod. Daarbij wordt Paardekooper niet alleen herkend en erkend vanwege haar expertise op het gebied van verpakkingen en Life Cycle Assessments, maar worden we ook door onze klanten en partners gezien als autoriteit op het gebied van totaaloplossingen rondom hergebruik. Het Circular Business Team wil veel en snel om voorop te lopen op de markt, maar het meekrijgen en enthousiasmeren van de organisatie en de omgeving gaat natuurlijk niet over een nacht ijs. Dus hoe krijgen we zo snel mogelijk mensen aan boord van onze ‘trein’ – om met ons de ultieme oplossing en klantreis vorm te kunnen geven – vanuit een intrinsieke motivatie? En hoe krijgen we hergebruik top of mind bij alle collega’s zodat we echt gebruik maken van al die goede klantrelaties die we binnen Paardekooper koesteren?  

Hergebruik top of mind

Het team werkt samen met teams in de hele organisatie. Onze nieuwe oplossingen raken immers de hele keten. Van marketing, sales, online, inkoop en product management, tot logistiek, supply chain, IT, databeheer, finance. Ons doel voor 2024 is dat alle functioneel betrokken medewerkers zich (mede)verantwoordelijk voelen om van hergebruik een succes te maken en achter deze verandering staan. Naast de projecten die er lopen, maken we ons dus ook echt hard om medewerkers mee te nemen in deze verandering.

Circular Business raakt de hele organisatie

Waar dit technisch mogelijk is en waar uit een LCA studie blijkt dat dit de beste optie is, is hergebruik het doel voor de producten uit ons assortiment. Voor de overige producten werken we aan steeds duurzamere alternatieven, zoals folies en zakken uit gerecycled materiaal.

Ik geloof dat als we hergebruik makkelijk én toegankelijk maken voor de klant, we klanten echt kunnen helpen om de overstap te maken. Het ontwikkelen, introduceren en opschalen van aantrekkelijke totaaloplossingen is dan ook de belangrijkste prioriteit van mijn team. Hierbij richten we ons op systemen waarbij we het aantal keren hergebruik kunnen maximaliseren en daarmee de milieu-impact minimaliseren. Twee voorbeelden:

  • Onze verhuuroplossingen voor maaltijdverpakkingen en bekers: naast het wassen hiervan bieden we ook een aantal statiegeld oplossingen aan, zodat er zoveel mogelijk spullen retour komen en hergebruikt kunnen worden.

  • Onze verhuuroplossing voor herbruikbare bloemenemmers: dankzij RFID-technologie weten we precies hoe lang het duurt voordat elke emmer retour komt, zodat we de omvang van de voorraad hierop kunnen optimaliseren. Ook gaat het scannen sneller, waardoor we de operationele kosten in de keten laag houden, ook voor onze partners.  

Denken vanuit de keten

De visie van Paardekooper op herbruikbare verpakkingen

Circulaire ketenpartner