Bekijk hier hoe we in 2023 gewerkt hebben aan een systeem waarbij we nieuwe afvalzakken maken van ingezameld plastic afval van onze klanten.
Stichting Vierdaagsefeesten Nijmegen
Vanuit onze vestiging in Beuningen zijn we al jaren betrokken bij de Vierdaagsefeesten in Nijmegen. Als partner ondersteunen we hen om het festival te verduurzamen, onder andere door rPET bekers te leveren voor het circulaire bekersysteem in samenwerking met CircularPET.
Koninklijke Vereniging Bloemist Winkeliers (VBW) is de ondernemende brancheorganisatie voor gevestigde bloemisten in Nederland. Als partner van VBW ondersteunen wij bloemisten op het gebied van creativiteit, innovatie en ontwikkelingen in relatie tot duurzaamheid. We zijn actief betrokken bij vakwedstrijden en in samenwerking met o.a. het VBW-inspiratieteam organiseren we (online) events en delen we trends en productontwikkelingen.
VBW, Vereniging Bloemist Winkeliers
Met toenemende complexiteit is de noodzaak voor educatie van belang. Paardekooper draagt bij aan de, door het NVC opgerichte, Packaging Chair van de Universiteit Twente. Hierin dragen ze bij aan de kennis van verpakkingstechnologen van de toekomst. Dit doen ze via de Msc studie ‘Packaging Design & Management’.
Packaging Chair
Plastic Pact NL
We nemen deel in de werkgroep Reduce & Reuse van het Plastic Pact. Hierin werken we met andere bedrijven en maatschappelijke organisaties samen met het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat aan de verduurzaming van plasticgebruik in Nederland. In 2023 hebben we aan verschillende sessies deelgenomen waarmee we ons netwerk op dit onderwerp hebben kunnen versterken
Branchevereniging NVC verbindt bedrijven die het belang erkennen van verpakken en stimuleert het continu verbeteren van verpakken. Het NVC geeft verpakkingsbedrijven een gezamenlijke stem in de markt en politiek. In 2023 volgden wij interessante webinars over o.a. AI en verpakkingen en het gebruik van recyclaat in food contact materialen.
NVC, Nederlands Verpakkingscentrum
MVO Nederland
Netwerkorganisatie MVO Nederland ondersteunt en verbindt organisaties op het gebied van duurzaamheid. Zo is een netwerk gevormd van partners dat samen innoveert en implementeert om de nieuwe economie te bereiken.
Circular Plastics Alliance
Het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV), onderdeel van Verpact, adviseert en inspireert bedrijven over het verduurzamen van hun verpakkingen. Wij nemen deel aan de Community of Practice (COP) Herbruikbare verpakkingen, waarin herbruikbare opties worden bestudeerd en geïmplementeerd.
KIDV community of practice
Met onze deelname aan de Circular Plastics Alliance werken we aan verschillende duurzame verpakkingsoplossingen. Voorbeelden hiervan zijn de CircularBag, de Recy bloemenhoezen en - nieuw geïntroduceerd in 2023 - de Eco flowerboxen Re-Pact en Fect.
In 2023 tekende de Horti divisie van Paardekooper het Horti Sustainable Packaging Initiative (HSPI). Onder deze noemer werken tien verpakkingsproducenten en -leveranciers in de sierteelt samen aan de verduurzaming van bloemen- en plantenverpakkingen.
Door intensief samen te werken, willen we de transitie naar milieuvriendelijkere verpakkingen versnellen. Zo willen we een actieve bijdrage leveren aan een duurzame toekomst van de sierteeltsector en aan een gezonde leefomgeving. De focus van het initiatief ligt op drie thema’s: ketentransparantie en certificering, circulariteit in materialen en verpakkingen en life cycle assessments.
Horti Sustainable Packaging Initiative
In 2023 is Paardekooper een partnerschap met NL Schoon, onderdeel van Verpact, aangegaan. Hierin laten we zien hoe we ons inzetten om (zwerf)afval te voorkomen en moedigen we anderen aan om hetzelfde te doen.
Daarnaast waren we aanwezig op de campagnedag waarin mensen werden aangemoedigd zelf een bakje of beker mee te nemen bij het afhalen van bijvoorbeeld eten of drinken.
V.l.n.r. Thea van Unen en Susan van Kruijsbergen (Paardekooper), Eva Amsterdam (Coca-Cola in Nederland), Hilde van der Vegt (Zero Waste Nederland), Jord Van Wassenhove (PepsiCo), Staatssecretaris Vivianne Heijnen, Niels-Olaf Bout (The Wave), Directeur a.i. Nederland Schoon Ingrid Goethart, Eveline Graus (Heineken), Ika van de Pas (Milieu Centraal), Dennis van Dalfsen (Domino’s), Directeur Afvalfonds Verpakkingen Hester Klein Lankhorst.
Een mooi voorbeeld van een nieuw geïntroduceerd plastic vrij artikel is de Go!Mealbox
Deze maaltijdverpakking is gemaakt van papier en ontworpen met het oog op recycling. De binnenlaag is namelijk uitneembaar waardoor het kartonnen deel van de verpakking schoon blijft en dus recyclebaar is. Deze verpakking past ook binnen de SUP wetgeving
We helpen teams
om met elkaar in
gesprek te gaan door het
thema sociale veiligheid letterlijk en figuurlijk
in een kletspot te
verpakken.
In 2023 introduceerden we het onderwerp sociale veiligheid in de organisatie. We verdiepten ons in de wetgeving hierover en door het inzetten van de juiste keurmerken zorgden we voor transparantie in de keten.
Met de invoering van de SUP wetgeving hebben de klanten in onze Paardekooper Stores behoefte aan duidelijke signing in de schappen die hen wijzen op plasticvrije verpakkingen.
Daarom hebben we in alle Paardekooper Stores schapcommunicatie aangebracht die de klant helpt om sneller en makkelijker een keuze te maken voor een plasticvrije verpakking.
PPWR
De aankomende Packaging and Packaging Waste Regulation richt zich voornamelijk op Reduce, Reuse, en Recycle. Hier bereiden we ons op voor middels de RESPECT-strategie en de assortimentsindeling.
CBAM
Op 1 oktober trad de Carbon Border Adjustment Mechanism, geïntroduceerd door de Europese Commissie, in werking. Hiermee vindt er een koolstofcorrectie aan de Europese grens plaats. Uiteraard heeft Paardekooper hierop ingespeeld.
Wet ingroeiquotum en streefcijfers
In 2023 hebben we voor het eerst gerapporteerd in het SER diversiteitsportaal over de genderdiversiteit in verschillende lagen in de organisatie.
Microplastics
Sinds oktober 2023, mogen microplastics voor bepaalde toepassingen niet meer op de EU markt gebracht worden. Dit betekende dat onze collega’s hard op zoek gegaan zijn naar alternatieven voor bijvoorbeeld glitter.
Afvalbeheerbijdrage
Naast de SUP wetgeving hebben we ons ook ingezet om de afvalbeheerbijdrage beter in te richten.
SUP
Uiteraard hebben we het afgelopen jaar ook doorgewerkt aan het neerzetten van een assortiment dat past binnen de Single Use Plastics (SUP) wetgeving, en gingen we met klanten in gesprek om voor hen de beste oplossing te vinden.
EUTR
In 2023 bevestigde de NVWA dat Paardekooper voldoet aan de Europese Houtverordening (EUTR) en het stelsel van zorgvuldigheidseisen. Om ook voor de toekomstige nieuwe Europese ontbossingswetgeving (EUDR) klaar te zijn, streven we ernaar om op termijn alleen nog papier-, hout- en kartonartikelen met een
FSC-keurmerk in te kopen.
Spreek je uit!
NL SCHOON
Keurmerken overzicht
Voor certificaten verwijzen we naar de Paardekooper website
Om ons assortiment te verduurzamen, werken we met de volgende keurmerken op het gebied van kwaliteit, duurzaamheid, verpakkingen en milieu.
nieuwe partnerschappen
Naast deze al bestaande partnerschappen is Paardekooper in 2023 ook twee nieuwe partnerships aangegaan:
Onze samenwerkingspartners
Onze ketens verduurzamen kunnen we niet alleen. Daarom werken we samen met verschillende partijen om verdere verduurzaming in gang te zetten. We zijn partner geworden van NL Schoon, onderdeel van Verpact, en zijn pro-actief in contact getreden met diverse media. We zetten onze samenwerking met Stichting Jarige Job voort en onze collega’s mochten goede doelen inzenden waaruit drie winnaars getrokken zijn. Het afgelopen jaar heeft Paardekooper met verschillende partners samengewerkt:
Sociale veiligheid: Zo werken we bij Paardekooper
Lyanne Paardekooper
‘De verpakkingsindustrie moet verantwoordelijkheid nemen en in actie komen om afval tegen te gaan en de milieu-impact te verminderen. Wij zetten onze sector graag in beweging.’
Naast dat we het belangrijk vinden dat we elkaar kunnen aanspreken op het gedrag is het bij Paardekooper ook mogelijk melding te maken van ongewenste situaties. Niet alleen ten aanzien van sociale veiligheid, maar ook op andere onderwerpen. Deze meldingen nemen we serieus en behandelen we vertrouwelijk. Onze collega’s kunnen zich melden bij een van de contactpersonen, maar ook persoonlijk of anoniem kan men een melding maken via het online platform Paardekooper Speeki, dat in 2023 in onze organisatie is geïmplementeerd. Overleg met een externe vertrouwenspersoon behoort ook tot de mogelijkheden.
Zo moedigen we onze collega’s aan hun twijfels en zorgen te uiten en zorgen we samen voor een veilige en prettige werkomgeving.
Het afgelopen jaar is er rondom onze kernwaarden – Eerlijk, Samen, Vindingrijk en Expert – een aantal bouwstenen bepaald die gezamenlijk onze Code of Conduct vormen. Zaken die wij als vanzelfsprekend beschouwen en die de basis vormen van hoe we met elkaar - intern en extern - omgaan. Deze bouwstenen worden toegelicht in onze interne handleiding: ‘Zo werken wij bij Paardekooper’. Deze handleiding heeft tot doel een prettige werkomgeving te creëren voor al onze collega’s en zo onze goede reputatie behouden en verder versterken. In een werkomgeving waar collega’s zich veilig voelen en zichzelf kunnen zijn is het belangrijk dat we elkaar aanspreken op gedrag.
Zij agendeert duurzaamheid binnen de directie en Raad van Commissarissen. Ook geeft ze sturing aan onze Group Manager Duurzaamheid, Susan van Kruijsbergen, die verantwoordelijk is voor de implementatie van de duurzaamheidsstrategie in de organisatie, bijvoorbeeld door deze uit te werken in programma’s en projecten. Indien relevant schuift Susan aan bij de Divisie Management Teams om concrete projecten te bespreken. Zij geeft leiding aan het Duurzaamheidsteam dat bestaat uit drie adviseurs duurzaamheid, één voor elke divisie. Deze interne adviseurs zijn aanspreekpunt voor collega’s, ondersteunen hun eigen divisie op het gebied van duurzaamheid richting klanten en zijn ook onderdeel van projecten op groepsniveau.
Naast het duurzaamheidsteam heeft ook het Circular Business Team, onder leiding van de Group Manager Circular Business Elske Schotte, een belangrijke rol in ons streven om dé voorloper in duurzame verpakkingen en aanjager van duurzaamheid in Europa te worden. Zij en haar team houden zich bezig met het inrichten, uitwerken en verkopen van circulaire bedrijfsmodellen, waarin herbruikbare producten traceerbaar worden ingezet. Beide teams ondersteunen de organisatie waarbij het delen van kennis en expertise centraal staat. Door trainingen te geven en tools te ontwikkelen, moedigen we alle collega’s aan om duurzaamheid in hun eigen werk centraal te stellen. Het uitvoeren van onze strategie is daarmee een gedeelde verantwoordelijkheid van de gehele organisatie, waar iedereen elke dag zijn bijdrage aan kan leveren!
Na een succesvolle pilot met een retourpercentage van 100%, werken zes Duitse bungalowparken inmiddels met onze herbruikbare maaltijdverpakkingen voor het snackbargedeelte.
Landal Greenparks verzorgt zelf de reiniging van de herbruikbare verpakkingen en zet deze opnieuw in. Als de verpakking aan het einde van de bruikbare levensduur is, verzorgt Paardekooper de recycling in samenwerking met de producent.
In samenwerking met Albert Heijn hebben we een herbruikbaar verszakje ontwikkeld. Het verszakje, gemaakt van nylon, is geschikt voor het verpakken en meenemen van bijvoorbeeld groenten, fruit en broodjes en is een duurzame vervanger van het traditionele plastic verszakje. De impact is wetenschappelijk onderzocht door The LCA Centre. Het herbruikbare verszakje heeft na 6 keer hergebruik een lagere CO2-footprint in vergelijking met een traditioneel hemdzakje van HDPE dat 1 keer wordt gebruikt.
• Aantoonbaar duurzamer na zes keer hergebruik. • Minder verpakkingsafval. • Voorloper die de retail in beweging heeft gezet.
POWERSTERKO AFVALZAKKEN VAN GERECYCLED MATERIAAL
Na een succesvolle pilot met een retourpercentage van 100%, werken zes Duitse bungalowparken inmiddels met onze herbruikbare maaltijdverpakkingen voor het snackbargedeelte.
Landal Greenparks verzorgt zelf de reiniging van de herbruikbare verpakkingen en zet deze opnieuw in. Als de verpakking aan het einde van de bruikbare levensduur is, verzorgt Paardekooper de recycling in samenwerking met de producent.
Onze duurzaamheidsinspanningen in 2023 hebben ons een zilveren medaille EcoVadis opgeleverd. Door middel van onze deelname aan de EcoVadis leveranciersbeoordeling geven wij onze klanten inzicht in onze duurzaamheidsinspanningen. EcoVadis is een samenwerkingsplatform waarmee bedrijven de prestaties van hun leveranciers op het gebied van duurzaamheid kunnen evalueren en daarmee de risico’s beheersen en eco-innovaties aanmoedigen in hun wereldwijde productieketens.
We hebben ons gecommitteerd aan amfori BSCI. Hiermee tonen we in te staan voor een verantwoorde keten als het aankomt op arbeidsomstandigheden. We hebben als doelstelling alleen nog in te kopen in risicolanden bij BSCI aangesloten leveranciers. De eindstand op 31 december 2023 was 84% BSCI en in totaal 89% social compliance dekking middels andere platforms als Sedex. We zorgen ervoor dat alle leveranciers waar wij verantwoordelijkheid voor hebben tijdig nieuwe audits ondergaan.
BSCI
QA-CER
Paardekooper is QA-CER gecertificeerd. Dat houdt in dat de inkoop, verkoop en distributie van alle gerecyclede producten die geaccrediteerd aantoonbaar 30% of meer gerecycled content bevatten, onder het QA-CER certificaat vallen.
BRCGS – S&D
Het internationale onafhankelijke FSC – keurmerk (Forest Stewardship Council) verzekert dat grondstoffen voor hout- en papierproducten afkomstig zijn uit verantwoord beheerde bossen. We hebben als doelstelling om eind 2025 meer dan 95% van onze papier, hout, karton, en bamboe-artikelen met het FSC keurmerk in te kopen.
FSC®
Deze standaard bepaalt specifiek voor de opslag- en distributiesector aan welke eisen organisaties die levensmiddelen verhandelen moeten voldoen omtrent voedselveiligheid en kwaliteit. Omdat Paardekooper levert aan levensmiddelenproducenten en grote retailers wordt dit door onze klanten nadrukkelijk geëist.
Duurzaamheid geborgd in
de strategische koers
WETGEVING
Wetgeving rondom duurzaamheid en verpakkingen is continu in beweging. We nemen onze klanten mee in de ontwikkelingen door hen proactief te informeren over de belangrijkste ontwikkelingen. In 2023 stond de volgende wetgeving centraal:
Koninklijke Paardekooper Group is een familiebedrijf. We delen dezelfde ambitie en hechten een groot belang aan onze normen en waarden. Als onderdeel van het familiebedrijf willen we dat onze collega’s zich veilig en vertrouwd voelen.
De verantwoordelijkheid voor duurzaamheid is in onze organisatie op verschillende niveaus vastgelegd. Op directieniveau heeft Lyanne Paardekooper als CMO en vertegenwoordiger van de familie, duurzaamheid in haar portefeuille. Duurzaamheid is geborgd in de strategische koers van de organisatie, Lyanne bewaakt de uitvoering daarvan.